Broeikasgassen (CO2, methaan, CFK's)

Onderwerp

De verbranding van olie en aardgas stoot het meeste CO2 uit, terwijl planten en oceanen de balans enigszins herstellen door kooldioxide op te nemen.

Broeikasgassen komen onder andere vrij bij verbranding. Of dat nu steenkool, olie, gas, hout, biomassa of afval is. Bij deze verbranding komt energie vrij die we gebruiken om onze economie aan te drijven en gebouwen te verwarmen.

Fossiele brandstoffen zijn ontstaan door planten die zonlicht gebruiken om te groeien. Daarbij is CO2 uit de lucht gehaald in een periode van miljoenen jaren. Wij keren in een zeer korte tijd dit proces om. De gevolgen ervan zijn groot en sinds 1982 ook al bekend bij de oliemaatschappijen. Door bewuste campagnes zijn burgers en politici misleid of in onzekerheid gelaten over de consequenties.

Daarom is datgene wat het meest voor de hand ligt niet gebeurd: het mondiaal instellen van een serieuze bronbelasting voor grondstoffen die leiden tot CO2 uitstoot.

De winsten van olie/kolen en gas bedrijven zijn daarmee fiscaal gestuurd. En kunnen alleen bestaan door het uitblijven van deze CO2 belasting.

Deel deze pagina

Oplossingen

Verdere uitleg

Nieuws